Tatar ze strusia z majonezem z palonego siana
Składniki:
Tatar:
- 100 g mięsa ze strusia
- 1 jajko
- 10 g marynowanych rydzów
- 5 g szalotki
- 5 g ogórka kiszonego
- 3 g musztardy francuskiej
- 5 ml oliwy szczypiorkowej
- sól, pieprz
Majonez z palonego siana:
- ekologiczne siano
- 1 jajko
- 40 ml oleju rzepakowego
- 40 g szczypiorku
- 3 g musztardy
- 2 g kawioru z wędzonego śledzia
- sos sojowy
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tatar:
- Mięso ze strusia drobno siekamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, ogórka kiszonego i marynowane rydze.
- Mieszamy z musztardą francuską, doprawiając solą i pieprzem.
Żółtko:
- Gotujemy w temperaturze 53°C przez 2,5 godziny, aby uzyskało plastyczną konsystencję.
Majonez z palonego siana:
- Palimy siano na popiół. Następnie mieszamy żółtko z musztardą i powoli wlewamy olej, mieszając rózgą, aż uzyskamy majonez.
- Dodajemy ocet jabłkowy, sos sojowy oraz przyprawy.
Olej szczypiorkowy:
- Olej rzepakowy blendujemy ze szczypiorem. Całość podgrzewamy do 38°C, przecedzamy przez sitko i przelewamy do buteleczki.
Podanie:
- Tatara formujemy na talerzu. Na wierzch kładziemy żółtko, dekorujemy kawiorem z wędzonego śledzia i mikro ziołami.
- Na koniec dodajemy majonez z palonego siana i polewamy olejem szczypiorkowym.
autor: Andrzej Jakomulski