Tatar ze strusia z majonezem z palonego siana

Tatar ze strusia z majonezem z palonego siana

Składniki:

Tatar:

  • 100 g mięsa ze strusia
  • 1 jajko
  • 10 g marynowanych rydzów
  • 5 g szalotki
  • 5 g ogórka kiszonego
  • 3 g musztardy francuskiej
  • 5 ml oliwy szczypiorkowej
  • sól, pieprz

Majonez z palonego siana:

  • ekologiczne siano
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 40 g szczypiorku
  • 3 g musztardy
  • 2 g kawioru z wędzonego śledzia
  • sos sojowy
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tatar:

  1. Mięso ze strusia drobno siekamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, ogórka kiszonego i marynowane rydze.
  2. Mieszamy z musztardą francuską, doprawiając solą i pieprzem.

Żółtko:

  1. Gotujemy w temperaturze 53°C przez 2,5 godziny, aby uzyskało plastyczną konsystencję.

Majonez z palonego siana:

  1. Palimy siano na popiół. Następnie mieszamy żółtko z musztardą i powoli wlewamy olej, mieszając rózgą, aż uzyskamy majonez.
  2. Dodajemy ocet jabłkowy, sos sojowy oraz przyprawy.

Olej szczypiorkowy:

  1. Olej rzepakowy blendujemy ze szczypiorem. Całość podgrzewamy do 38°C, przecedzamy przez sitko i przelewamy do buteleczki.

Podanie:

  1. Tatara formujemy na talerzu. Na wierzch kładziemy żółtko, dekorujemy kawiorem z wędzonego śledzia i mikro ziołami.
  2. Na koniec dodajemy majonez z palonego siana i polewamy olejem szczypiorkowym.

autor: Andrzej Jakomulski