
Eksperyment "grill", czyli tipy na dipy
Wysokie temperatury w trakcie lata nam nie straszne, co więcej, lubimy je jeszcze podkręcić. W jaki sposób? Grillując niemal wszystko, co możliwe. Warto pamiętać, że potrawy prosto z grilla są smaczne same w sobie, ale dlaczego mielibyśmy się ograniczać. Połączmy je z sałatkami, a zwłaszcza dipami i sosami. Palce lizać!
Polacy grillują na potęgę. Kochamy zarówno zapach smażonej karkówki, skwierczące kiełbaski, zarumienione piersi z kurczaka, jak i przygotowane na ruszcie cukinie, bakłażany czy szparagi zawinięte w plastry boczku. Czujecie ten zapach? Wyobrażacie sobie już smak grillowanej uczty, która za chwile trafi na Wasze stoły? Na samą myśl ślinka cieknie, a to ledwie kilka pyszności z możliwością przygotowania na grillu. W rzeczy samej grillować można przecież niemal wszystko. Kto nam bowiem zabroni eksperymentować? Od tego jest lato, chill, zabawa, swoboda. Wszystkie te określenia idealnie komponują się z grillem, podobnie jak wszelkiego rodzaju dodatki do przygotowanych na nim potraw. Czym byłby przecież grill bez lekkich, letnich sałatek prezentujących całą paletę barw i zapewniających jeszcze większy zastrzyk witamin. Grillowanie to przede wszystkim smakowanie. Skoro tak, to na naszych talerzach - w przypadku grillowanego mięsa - dla równowagi powinny znaleźć się warzywa. Nie muszą być grillowane, ale te świeże, przygotowane w postaci smacznej sałatki, idealnie odnajdą się w postaci dodatku do boczku, burgera czy chociażby tegorocznego fenomenu, jakim jest danie rodem z Bałkanów, czyli cevapcici - kotleciki z mięsa mielonego, przyprawione czosnkiem, cebulą, papryką, kminkiem, kształtem przypominające walec. Najczęściej grillowane na patyku, co ułatwia ich obracacie na ruszcie, ale również spożywanie. Co ważne, dzięki patykowi cevapcici możemy maczać sobie w różnych sosach czy dipach. Grill bez nich bowiem nie istnieje.
Limonka w roli głównej
Bogactwo różnorodnych smaków - tego podczas grilla nie zabraknie. Począwszy od wielu mięs i warzyw, przez sałatki na sosach skończywszy. Ich przekrój jest niezwykle szeroki i trudno byłoby nam ograniczyć się do konkretnej liczby, która zamykałaby wybór sosów idealnie komponujących się za przykładowymi grillowanymi daniami. Tutaj ponownie sprawdzi się stwierdzenie, że jedyne co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Jak już wspomniałem, grill to naprawdę szerokie pole do eksperymentowania. Oczywiście, ktoś powie, a co z klasycznymi sosami? Klasyka zawsze się obroni, dlatego zarówno musztarda, jak i keczup bądź majonez zawsze będą idealnymi towarzyszami grillowej uczty. Co więcej musztarda i majonez mogą idealnie uzupełnić przygotowywane na tę okazję sałatki, jednak pamiętajmy - wówczas nie będą one już tak lekkie. Zachęcałbym w tym przypadku, by do sałaty, pomidora, zielonego ogórka, papryki, rzodkiewki i np. sera feta dodać sosu winegret oraz nieco soku z limonki. Ten ostatni będzie także fantastycznym składnikiem sosów oraz dipów do grillowanych potraw. Limonka sprawi, że sos nabierze orzeźwiającej mocy, co pozwoli na wręcz kapitalne doznania smakowe. Najprawdopodobniej danie spożywane przez nad do tej pory kilkukrotnie, będzie smakowało nam zupełnie inaczej. Powiem więcej - będzie smakowało lepiej. Gwarantuję! Jak to zrobić? Wystarczy wycisnąć sok z limonki, dodać pulpę mango, nieco majonezu, starty imbir, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną kolendrę i miętę, a na koniec doprawić wszystko olejem sezamowym. Po dokładnym wymieszaniu dip z mango będzie gotowy do podania. Innym przykładem dipu z limonką będzie ten przygotowany na bazie soku z niej i startego na miazgę świeżego imbiru. Wystarczy połączyć go z jogurtem, majonezem, kolendrą oraz łyżeczką miodu. Limonka to znakomity dodatek do grilla, choć jak łatwo zauważyć nie wprost, lecz poprzez sałatki czy sosy i dipy, a to przecież ledwie skromna część możliwości, jakie dają nam dostępne na rynku produkty, które z niebywałą przyjemnością można wykorzystać w kuchni w celu urozmaicenia dań prosto z grilla.
Dip - doskonały i pyszny
Głowa mała, ile sosów możemy zaproponować naszym gościom przy okazji grillowania. Odniosę się ponownie do Bałkanów, gdyż to niezwykle popularny wśród naszych rodaków kierunek turystyczny. Po powrocie z urlopu nieraz tęskno nam za wakacyjnymi smakami. Warto wprowadzić je do rodzimej kuchni. Wspomniane cevapcici - i nie tylko - znakomicie łączy się z ajvarem, a więc pastą warzywną przygotowywaną najczęściej z pieczonej papryki, bakłażana, czosnku, doprawianą pieprzem, solą i w ostrzejszej wersji papryczką chili. Przy okazji dodatków, bez których trudno wyobrazić sobie grilla, nie sposób nie wspomnieć o greckiej wizytówce, jaką jest sos tzatziki. Tak prosty w przygotowaniu, a tak boski w smaku. Świetnie uzupełni smak grillowanych warzyw, grzanek czy mięs. Wystarczy świeży zielony ogórek, jogurt - najlepiej typu greckiego - czosnek, mięta, sól, pieprz i jeśli nie macie jej jeszcze dość oczywiście limonka. Pozostając w kategorii cytrusów, równie łatwym w przygotowaniu będzie sos aioli. Należy rozgnieść czosnek, połączyć go z sosem z cytryny, odstawić składniki na kilka minut, a następnie dodać do nich pieprz, oliwę z oliwek oraz majonez i dokładnie wymieszać. Pieczone ziemniaki albo kurczak z grilla, do tego sos aioli? Ideał! Cytryna, a będąc precyzyjnym, sok z niej to również znakomity składniki dipu ziołowego. Wystarczy połączyć go z jogurtem, majonezem, pietruszką, oregano, bazylią, posiekanym tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i dokładnie zmiksować. W przypadku dipu z suszonych pomidorów sok z cytryny jest jedynie uzupełnieniem głównej bazy przygotowanej ze wspomnianych pomidorów, z czosnku, kaparów, bazylii i drobno posiekanej papryczki chili, majonezu oraz kremowego serka śmietankowego. Interesującą propozycją do dań z grilla będzie z pewnością dip z ciecierzcy. Jak go przygotować? Należy zmiksować odsączoną ciecierzycę wraz z oliwą oraz orzechami włoskimi, w celu uzyskania pasty. Następnie dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory, keczup, posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem, kolendrę, roztarty czosnek, pastę harissa oraz... limonkę. Skoro znów o limonce, to wykorzystajcie ją w trakcie prac przy okazji dipu z czerwonej fasoli. Najpierw wypłuczcie fasolę, zmiksujcie z majonezem, papryczką chili, czosnkiem oraz keczupem, a następnie dorzućcie do tego posiekaną natkę kolendry, pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiając wszystko kminem rzymskim i rzecz jasną limonką. Każda z propozycji charakteryzuje się innym smakiem, ale wszystkie są tak samo doskonałymi i pysznymi dipami, robiącymi niesamowite wrażenie.
Smakowanie przez grillowanie
Smak grilla napędza nasz apetyt. Niejednokrotnie bywa, że w przypadku tradycyjnego dania, nie zjedlibyśmy go w takiej ilości, jak w przypadku grillowanych potraw. Polskie lato nie może upływać inaczej jak pod znakiem kilogramów smażonych na grillu warzyw i różnorakich rodzajów mięsa. Pamiętajmy jednak, że nie samym grillem żyjemy i warto zaproponować naszym gościom coś smacznego, co nie dość, że znakomicie wkomponuje się w grillowane propozycje, to jeszcze podkreśli ich smak. Gwarantują to dipy i sosy. Od klasycznych, jak keczup, sos czosnkowy, tatarski, koperkowy czy tysiąca wysp, przez popularne tzatziki, po bardziej wyszukane jak dipy z ciecierzycy czy czerwonej fasoli. Stół przygotowany z myślą o grillu znakomicie uzupełnią sałatki, których podobnie jak sosów przykłady można mnożyć. Dla jednych smaczniejsza będzie klasyczna sałatka grecka, inni zaś wybiorą colesława z młodej kapusty, ogórka i bazylii, sałatkę z kapusty oraz awokado czy zdecydowanie bardziej owocową sałatkę z truskawkami, granatem, ricottą i miętą. Każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli nie będziemy się ograniczać i pozwolimy ponieść się fantazji w kuchni. W końcu fantazja jest od tego, aby bawić się i to na całego. Smakowanie przez grillowanie. Niech właśnie to hasło przyświeca nam tego lata. Bierzcie i jedzcie!