
XXIV Mistrzostwa Polski Sommelierów za nami!
W dniach 26-28 czerwca 2025 roku w warszawskim hotelu Airport Hotel Okęcie odbyła się 24. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów. W zawodach zmierzyło się 31 uczestników.
Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Jan Knąber - head sommelier z warszawskiej restauracji Rozbrat 20. Jeden z najmłodszych zawodników tegorocznego konkursu, który w ubiegłym roku zdobył tytuł wicemistrza, w finale pokonał Adama Michockiego, prowadzącego własną firmę importującą wina w brytyjskim Leeds oraz Bartosza Nowakowskiego - sommeliera z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.
Do eliminacji przystąpiło 31 zawodników. Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) już na pierwszym etapie zawodów sommelierzy mierzyli się z teorią i praktyką. Wśród zadań konkursowych znalazły się degustacja w ciemno i opis wina, analiza doboru wina do potraw, degustacja mocnych alkoholi, a także zadania serwisowe i sprzedażowe. Zawodnicy pisali także test sprawdzający znajomość win, regionów, apelacji, roczników, producentów, kuchni regionalnych, a także historii i geografii.
W półfinale, do którego zakwalifikowało się 10 zawodników, oprócz części teoretycznej i sensorycznej znalazły się zadania sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe i dobór wina do jedzenia. Do drugiego etapu przeszli: Arkadiusz Kurowski z Wine First w Warszawie, Roman Honcharov z restauracji Szara Gęś w Krakowie, Wojciech Sito z hotelu Monopol we Wrocławiu, Paweł Róg - freelancer z Warszawy, Maciej Selwent z trójmiejskiej Vininova i Krystian Sakas z JNT oraz debiutująca w mistrzostwach Paulina Sitarz z krakowskiej Bottiglierii 1881.
Finał rozpoczął się od serwisu butelki magnum i drinka, zawodnicy mieli też zaproponować menu z napojami bezalkoholowymi na zaplanowany bankiet. Sporą trudność sprawiło finalistom zidentyfikowanie win w części sensorycznej, kiedy nie rozpoznali polskiego wina z winnicy Smolis czy Châteauneuf-du-Pape. W ostatnim zadaniu należało poprawić najeżoną błędami kartę win, w których pomylone były apelacje, nazwy regionów czy typy win.
Widzowie oglądający finał w sali Airport Hotel Okęcie i transmisję w internecie docenili umiejętności komunikacyjne Jana Knąbra przyznając mu nagrodę Mistrza Publiczności.
- Poziom sommelierów nieustannie rośnie, dlatego konkurencje były w tym roku bardziej wymagające. Jury z przyjemnością obserwowało, jak sommelierki i sommelierzy świetnie radzą sobie z kolejnymi wyzwaniami konkursu. Finałowa trójka to absolutny top sommelierów, nie tylko w Polsce, ale też w Europie - prezentujący światowy poziom pod względem wiedzy i umiejętności. Niech dowodem na to będzie fakt, że wszyscy trzej finaliści wskazali szczep chenin blanc, a dwaj wskazali poprawnie apelację savenni?res, w opisie wina w ciemno - a to było ekstremalnie trudne! - zaznaczył powiedział Maciej Sokołowski, przewodniczący jury Mistrzostw.
Gratulujemy!