Wielkopolski Kucharz Roku 2025: jury

Wielkopolski Kucharz Roku 2025: jury

Oto skład jury, które oceni dania przygotowane podczas konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Jurorzy wezmą pod uwagę smak, estetykę, technikę, profesjonalizm i kreatywność.

Jury X edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025:

1. Kurt Scheller - legenda kulinarna, międzynarodowy autorytet i mentor kucharzy w Polsce. Właściciel i główny trener Akademii Kurta Schellera,

2. Magdalena Ossowska - ekspertka kulinarna i edukatorka gastronomiczna. Przez dekadę współtworzyła kuchnię w niemieckiej restauracji YOSH uhonorowanej gwiazdką Michelin. Szefowa kuchni w Górecznik Karczma & Hotel oraz współwłaścicielka konceptu Posmakuj Potaśni

3. Marcin Budynek - szef kuchni i promotor kuchni regionalnej w kraju i za granicą, trener młodego pokolenia kucharzy i ambasador polskiego mięsa. Właściciel Tawerny Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie i Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

4. Sebastian Krauzowicz - kucharz, ambasador nowoczesnej kuchni polskiej, menedżer i trener Poland National Culinary Team OSSKiC oraz konceptu gastronomicznego Gwarno w Zakopanem.

5. Robert Echaust - doświadczony praktyk i zwycięzca licznych konkursów gastronomicznych, w tym dwukrotny laureat Wielkopolskiego Kucharza Roku 2008 i 2010, od początku zaangażowany w organizację konkursu.

6. Dawid Wysocki - szef kuchni z nowatorskim podejściem, doświadczenie zdobywał w prestiżowym Instytucie Paul Bocuse w Lyonie oraz u boku patrona konkursu Rafała Jelewskiego. Obecnie pełni rolę szefa kuchni bankietowej w Concordia Taste w Poznaniu.

7. Andrzej Andrew Truchlewski - specjalista w zakresie organizacji i logistyki kulinarnej, doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii, Holandii i polskich koncernach spożywczych. Obecnie współpracuje z grupą Mróz S.A., tworząc koncepty ultrafresh.

8. Dawid Wojciechowski - pasjonat kuchni nowoczesnej, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Executive chef w Copernicus Toruń Hotel i współorganizator Toruńskiego Balu Charytatywnego na rzecz podopiecznych Domu Młody Las.

9. Piotr Purol - szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w restauracjach w kraju i w Irlandii, zdobywca złotych medali w Panel of Chefs Irland w latach 2016, 2017 i 2019. Obecnie szef kuchni w Strasznym Dworze w Chodzieży.

Finał konkursu odbędzie się w Villa Natura w Dolsku już 17 czerwca 2025 roku!