
UFO burger na horyzoncie
Zjedzenie burgera bez ubrudzenia sobie rąk wydaje się niemożliwe. Dla jednych to część przyjemności, dla innych zmora, która zniechęca do zakupu. Burger w wersji UFO zawiera składniki szczelnie zamknięte w bułce - to trend wśród miłośników kulinarnych nowinek.
UFO burger to nowa forma podania tego przysmaku. Rozwiązuje problem nie tylko ubrudzonych rąk, ale i wypadających z bułki składników czy rozlewającego się sosu.
Nowy trend przybył do nas z Korei, jednak dużą popularnością cieszy się także w Niemczech, gdzie obecnie serwuje się go jako UFO Döner. Jednym z pierwszych lokali serwujących burgera w nowej formie w Polsce był bar z hamburgerami Harry Burger znajdujący się w Osielsku pod Bydgoszczą.
Podstawą UFO burgera jest bułka zamknięta szczelnie za pomocą grilla kontaktowego lub specjalnej prasy do hamburgerów. Dzięki temu nadzienie nie wypada, a sos nie wypływa.
W sieci, szczególnie na TikToku, przybywa filmików, w których goście dzielą się wrażeniami na temat tej kulinarnej nowinki. Wielu internautów podkreśla zalety płynące z nowatorskiej formy serwowania klasycznego burgera, jednak nie brakuje także przeciwników, których zdaniem taki burger przypomina po prostu zwykły tost.
Fot. @harryburgerosielsko