Lody dla ochłody i nie tylko!

Lody dla ochłody i nie tylko!

Truskawkowe, czekoladowe, a może z ciasteczkami lub popcornem? To deser dający wiele możliwości, by łączyć smaki, zapachy i tekstury, kreując multisensoryczne doświadczenie. Świętujemy Dzień Lodów.

Właściciele lodziarni, kawiarni oraz restauracji dostrzegli potencjał lodów, potwierdzając, że nie musi to być jedynie słodka przekąska dla najmłodszych. To deser, który przyciąga gości i może przyczynić się do poprawy atrakcyjności menu w sezonie letnim.

Zmieniające się gusta konsumentów, a także ich wymagające podniebienia, wyznaczają nowe kierunki rozwoju wśród kreatorów branży lodowej. Na rynku coraz częściej pojawiają się wersje wytrawne, kwaśne oraz słone, które wynoszą lody na nowy poziom.

Obecnie lody zapewniają multisensoryczne doświadczenie, a to wszystko za sprawą smaków, zapachów i struktur. Rzemieślnicy i producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom gości dzięki kreatywnym połączeniom smakowym, począwszy od lodów czekoladowych z chrupiącymi migdałami, poprzez aromatyczne sorbety o smaku marakui czy granatu, na kremowych lodach ciasteczkowych i inspirowanych włoskimi deserami skończywszy.