Gwiazdki Michelin przyznane!

Gwiazdki Michelin przyznane!

We wtorek, 10 czerwca 2025 roku poznaliśmy najnowszą selekcję Przewodnika Michelin. W gronie laureatów 1 dwugwiazdkowa restauracja, 6 jednogwiazdkowych, 1 zielona gwiazdka, 21 lokali nagrodzonych Bib Gourmand oraz 80 rekomendacji Michelin Guide Poland 2025. Na liście również Wrocław!

Polska scena gastronomiczna z niecierpliwością wyczekiwała informacji, które restauracje zostaną wyróżnione przez słynny Czerwony Przewodnik.

Zwieńczeniem tego wydarzenia będzie gala zaplanowana na 17 czerwca - we Wrocławiu spotkają się szefowie kuchni z całej Polski, którzy zostaną uhonorowani prestiżowymi plakietami.

Dwie gwiazdki utrzymała krakowska Bottiglieria 1881, gdzie szefuje Przemysław Klima. Gwiazdkę utrzymały również poznańska Muga z Arturem Skotarczykiem na czele oraz warszawska Nuta, gdzie króluje Andrea Camastra.

W gastronomicznej biblii jak w ubiegłym roku nie zabrakło nagrodzonych jedną gwiazdką restauracji: Arco by Paco Perez w Gdański, restauracji Giewont w Kościelisku oraz warszawskiej restauracji Rozbrat 20.

Zieloną gwiazdkę utrzymała restauracja Eliksir w Gdańsku.

Kolejna gwiazdka rozbłysła w Warszawie za sprawą restauracji hub.praga, gdzie szefem kuchni jest Witek Iwański.

- Cieszę się, że Przewodnik MICHELIN w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia - w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand - komentuje Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN.

MICHELIN Nagrody Specjalne

W tym roku, oprócz nowych gwiazdek i wyróżnień Bib Gourmand, przyznano również cztery Nagrody Specjalne MICHELIN dla wyjątkowych osób i zespołów, które w minionych miesiącach szczególnie zachwyciły Inspektorów Przewodnika MICHELIN.

Nagroda MICHELIN za Otwarcie Roku: Sztuczka, Gdańsk

Po dziesięciu latach pracy w Gdyni, doświadczony szef kuchni i właściciel Rafał Wałęsa zdecydował się przenieść swoją restaurację do Gdańska - i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Sztuczka, zlokalizowana naprzeciwko budynku Muzeum II Wojny Światowej, to eleganckie, komfortowe i doskonale prowadzone miejsce. Dania Wałęsy opierają się na solidnym warsztacie technicznym, łącząc klasyczne wpływy kuchni francuskiej z polskimi akcentami. Inspektorzy zachwycili się nie tylko samą kuchnią i wystrojem wnętrza, ale również serdeczną, profesjonalną i pełną pasji obsługą, co uczyniło Sztuczkę oczywistym wyborem do tej nagrody.

Nagroda MICHELIN dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska, Vamos!, Kraków

Otwarcie własnej restauracji wymaga determinacji, odwagi i ducha przedsiębiorczości. Adriana Wójcikowska posiada wszystkie te cechy i dzięki nim z powodzeniem prowadzi Vamos!, pełniąc rolę zarówno szefowej kuchni, jak i właścicielki. To prosto urządzone, pełne światła i charakteru bistro zachwyca atmosferą oraz autentyczną, przyjazną obsługą, idealnie współgrającą z imponującą śródziemnomorską kuchnią Wójcikowskiej. Świeże, pełne smaku dania są dowodem jej kulinarnego kunsztu, a klasyki kuchni włoskiej - jak tiramisu - przygotowywane są z niezwykłą swobodą i wyczuciem. Inspektorzy Przewodnika MICHELIN byli szczególnie oczarowani znakomitą focaccią.

Nagroda MICHELIN za Obsługę: Beata Śniechowska, BABA & Młoda Polska, Wrocław

Beata Śniechowska - jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci wrocławskiej sceny gastronomicznej - to osoba o wielu talentach. Przede wszystkim szefowa kuchni, w tegorocznej, inauguracyjnej selekcji wrocławskiej Przewodnika MICHELIN ma aż dwie restauracje: Młodą Polskę oraz wyróżnioną Bib Gourmand BABA. Nawet gdy pracuje w kuchni, z pełnym zaangażowaniem czuwa nad jakością obsługi, dbając o to, by jej zespoły tworzyły ciepłą i gościnną atmosferę. W BABA, gdzie na co dzień bywa najczęściej, panuje swobodny, serdeczny klimat, a sama Śniechowska nierzadko osobiście podaje dania gościom. W Młodej Polsce również od pierwszych chwil można poczuć się swobodnie dzięki pewnemu siebie, uprzejmemu i kompetentnemu zespołowi. To budujące, gdy szef kuchni tak świadomie podkreśla rolę obsługi i stawia ją na równi z jakością serwowanej kuchni.

Nagroda MICHELIN dla Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz, Dyletanci, Warszawa

Większość restauracji marzy o jednym wybitnym sommelierze. Dyletanci mają ich aż dwoje! Podczas wizyt Inspektorów w tym wyjątkowym warszawskim lokalu, serwis wina był na najwyższym poziomie dzięki duetowi: Janowi Winiarskiemu, sommelierowi i menedżerowi generalnemu, oraz Aleksandrze Harabasz, zastępczyni głównego sommeliera.

Winiarski to osoba niezwykle pomocna i otwarta. Chętnie proponuje degustacyjne porcje win i wspiera gości w wyborze, dzieląc się swoją pasją. Harabasz, z równie wielką pasją wspiera swoich gości i imponuje rozległą wiedzą. Jest certyfikowaną trenerką WSET i właścicielką firmy winiarskiej nowofalowi. Obie wyróżnione osoby wspólnie opiekują się imponującą kartą win, ze szczególnym naciskiem na znakomity wybór burgundów.

Dwie Gwiazdki MICHELIN:

Bottiglieria 1881 - Kraków

Jedna Gwiazdka MICHELIN:

Arco by Paco Pérez - Gdańsk 
Giewont - Kościelisko 
Muga - Poznań 
hub.praga - Warsaw - NOWOŚĆ
NUTA - Warsaw 
Rozbrat 20 - Warsaw

Bib Gourmand Restaurants:

Hewelke - Gdańsk 
Treinta y Tres - Gdańsk 
Folga - Kraków 
MOLÁM - Kraków 
NOAH - Kraków - NOWOŚĆ
Fromażeria - Poznań 
Posto - Poznań - NOWOŚĆ
SPOT. - Poznań 
TU.REStAURANT - Poznań 
1911 Restaurant - Sopot 
Vinissimo - Sopot
Ceviche Bar - Warsaw 
Kieliszki na Próżnej - Warsaw 
Koneser Grill - Warsaw 
kontakt - Warsaw 
Le Braci - Warsaw
Wyraj - Warsaw - NOWOŚĆ
BABA - Wrocław - NOWOŚĆ
IDA kuchnia i wino  - Wrocław - NOWOŚĆ
Tarasowa  - Wrocław - NOWOŚĆ
Stary Niedźwiedź  - Zakopane - NOWOŚĆ

Rekomendacje MICHELIN:

Luneta & Lorneta Bistro Club - Ciekocinko
Eliksir - Gdańsk
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
Niesztuka - Gdańsk
Piwna47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
Sztuczka - Gdańsk - NOWOŚĆ
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Amarylis - Krakow
Artesse - Krakow
Bufet KRK - Krakow - NOWOŚĆ
Copernicus - Krakow
Euskadi - Krakow - NOWOŚĆ
Farina - Krakow
Filipa 18 - Krakow
Fiorentina - Krakow
Hana Sushi - Krakow
Hankki - Krakow - NOWOŚĆ
Karakter - Krakow
Kogel Mogel - Krakow
Kropka. - Krakow
Mazi - Krakow
Nami Beef and Reef - Krakow
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak - Krakow
Pod Nosem - Krakow
Pod Różą - Krakow
Vamos! - Krakow - NOWOŚĆ
A nóż widelec - Poznan
Cucina - Poznan
Delicja - Poznan
Marino Bistrot - Poznan
NOOKS - Poznan
Papavero - Poznan
PASODOBRE - Poznan
Port Sołacz - Poznan
The Time - Poznan
Zen On - Poznan
Nare Sushi - Skórzewo - NOWOŚĆ
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot
Petit Paris - Sopot - NOWOŚĆ
alewino - Warsaw
Bez Gwiazdek - Warsaw
Butchery & Wine - Warsaw
Dyletanci - Warsaw
Epoka - Warsaw
Europejski Grill - Warsaw
La Luce - Warsaw - NOWOŚĆ
Muzealna - Warsaw
Nolita - Warsaw
Noriko Omakase - Warsaw
Rusiko - Warsaw - NOWOŚĆ
The Farm - Warsaw
Tuna - Warsaw
Źródło - Warsaw
Restauracja Solmarina - Wiślinka
Acquario - Wrocław
CAMPO Modern Grill - Wrocław
dinette - Wrocław
Gustaw - Wrocław
Korill180 - Wrocław
La Maddalena - Wrocław
Lwia Brama2 - Wrocław
Martim - Wrocław
Mercado Tapas Bistro - Wrocław
Między Mostami - Wrocław
Młoda Polska - Wrocław
Monopol - Wrocław
Most - Wrocław
Nafta Neo Bistro - Wrocław
OK Wine Bar - Wrocław
Przystań & Marina - Wrocław
Warsztat - Food & Garden - Wrocław
Wierzbowa 15 - Wrocław
Wrocławska - Wrocław

Gratulujemy!