Finał Chefs en Or już wkrótce!

Finał Chefs en Or już wkrótce!

Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros. Poznaliśmy dziesięciu młodych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy powalczą o zwycięstwo w wielkim finale. Produktem obowiązkowym tej edycji jest kaczka.

Na talerzach uczestników pojawiły się m.in. nowoczesne wariacje na temat tradycyjnych smaków, kreatywne dodatki roślinne i techniki molekularne. Jak wskazują organizatorzy, finaliści sięgali po lokalne produkty sezonowe, grali kontrastami i nie bali się odważnych połączeń ? od selera udającego przegrzebka, przez fondanty ziemniaczane i sosy z owoców jagodowych, po espumy, kawior warzywny czy chipsy z kiszonej kapusty.

Wielki finał odbędzie się już 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o główną nagrodę ? 3000 zł i profesjonalne szkolenie. Szkoła zwycięzcy otrzyma bon na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł i możliwość zorganizowania grupowego szkolenia. Przewidziano również nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.

W ramach tegorocznego wyzwania konkursowego uczestnicy przygotują danie, którego obowiązkowymi składnikami będą cała kaczka, botwina lub burak oraz ocet balsamiczny. Do tego niespodzianka ? uczestnicy będą musieli wykorzystać jeden ze składników z wyspy produktów tg Economy, który zostanie ujawniony dzień przed konkursem!

Jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, sezonowość składników i podejście less waste. Danie musi być podane na sześciu talerzach.

Finaliści Chefs en Or 2025:

  • Tomasz Bigda - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • Jan Dzieciątko - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Jacolik - Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Natalia Kalenik - Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
  • Małgorzata Kubsik - Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Adam Móżdżyński - Gostynińskie Centrum Edukacyjne 
  • Iwo Nowacki - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Mateusz Pawlak - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
  • Kornel Byzdra - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
  • Maciej Stodółka - Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem poziomu nadesłanych zgłoszeń. Młodzi kucharze pokazali nie tylko warsztat techniczny, ale także dojrzałość kulinarną i odwagę w interpretowaniu tematu przewodniego. Cieszymy się, że konkurs Chefs en Or jest przestrzenią, w której mogą rozwinąć skrzydła - mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Więcej informacji o konkursie na stronie chefsenor.pl.