
Degustacja z rybą w roli głównej
W sobotę, 29 marca 2025 roku, w hotelu Jakubus w Jakubowicach odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna - szefowie kuchni przyrządzili ryby prosto z województwa opolskiego.
Menu degustacyjne inspirowane bogactwem Opolszczyzny przygotowali: Marcin Bielec, Kamil Klekowski, Karolina Mazur, Anastasia Vasylenko, Volodymyr Vasylenko i Vladlen Shkrobotko.
- To wyjątkowe wydarzenie kulinarne na stałe zagości w naszym kalendarzu, celebrując lokalne tradycje i najwyższą jakość regionalnych produktów - mówi Marcin Bielec, szef kuchni i zastępca dyrektora hotelu Jakubus.
Amuse- bouche
- Chleb/ hummus z solonych anchovies/ paprykarz/ ceviche z karpia opolskiego/ masło aromatyzowane skorupiakami
Menu
- Matias/ kwaśne jabłko/ piklowana dynia/ rokitnik
- Salceson z szyjek rakowych/ kiszona morela/ majonez
- Chablis/ocet ze słodkich pomidorów
- Żurek z opolskiego karpia
- Czarniak/ pikle/ majonez wasabi
- Pstrąg/ wędzony ziemniak/ kalafior/ kawior
- Sorbet gruszkowy z cytrusami
- Kołocz z serem/ wiśnie z nalewki/ ziarno kakaowca