
Chefs en Or: trwają eliminacje do kolejnej edycji!
Młodzi kucharze mogą zgłaszać autorskie dania z kaczki w ramach eliminacji do kolejnej edycji konkursu Chefs en Or do końca marca. To okazja dla uczniów szkół gastronomicznych, by zaprezentować swój talent i zawalczyć o miejsce w finale.
Trwa nabór do kolejnej edycji konkursu Chefs en Or. Uczestnicy eliminacji muszą przygotować autorskie danie z kaczki i przesłać zgłoszenie za pośrednictwem strony chefsenor.pl. Najlepsi młodzi kucharze zmierzą się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet podczas wielkiego finału, w którym będą musieli wykazać się nie tylko znajomością technik kulinarnych, ale także kreatywnością, precyzją oraz umiejętnością pracy pod presją czasu. Jurorzy oceniają nie tylko smak i wygląd potraw, ale także ich oryginalność i zgodność z najnowszymi trendami kulinarnymi.
Udział w Chefs en Or może stać się przepustką do kariery - udowodnili to uczestnicy poprzednich edycji, którzy dziś reprezentują Polskę na arenie międzynarodowej. Przykładem jest Weronika Gurynow, zwyciężczyni polskiej edycji Chefs en Or 2022, która po konkursie dołączyła do Poland National Culinary Team i zdobyła złoty medal na IKA Culinary Olympics 2024 w Stuttgarcie.
- Konkurs pomógł mi uwierzyć, że jestem na dobrej drodze do bycia prawdziwym kucharzem. Po Chefs en Or trenowałam pod okiem Bartosza Petera, a następnie zdobyłam złoty medal w konkurencji Culinary Art na olimpiadzie w Stuttgarcie - mówi Weronika Gurynow.
Obecnie 20-letnia kucharka pracuje w japońskiej restauracji Mugi Izakaya, specjalizując się w daniach ramenowych.
Udział w Chefs en Or może być początkiem wielkiej kariery, co pokazał także Sebastian Plasota, finalista konkursu z 2019 roku. Choć nie stanął na najwyższym stopniu podium, udział otworzył mu drzwi do Kadry Narodowej Kucharzy - najpierw juniorów, z którą zdobył dwa srebrne medale w 2022 roku w Pucharze Świata. Na olimpiadzie w Stuttgarcie już z kadrą seniorów powtórzył swój sukces i znów wrócił do Polski z dwoma srebrnymi medalami. W tym czasie zdobywał również doświadczenie w czołowych polskich restauracjach, m.in. Rozbrat 20, a teraz rozpoczyna pracę w fine diningowej restauracji w Kopenhadze, specjalizującej się w owocach morza.
- Może gdybym wygrał, to byłbym zbyt pewny siebie, a tak drugie miejsce sprawiło, że byłem głodny wiedzy i dalszego rozwoju. Chefs en Or pozwolił mi trenować pod okiem najlepszych szefów kuchni i otworzył drzwi do międzynarodowej kariery - podkreśla Sebastian Plasota.
Jak podkreślają organizatorzy, Chefs en Or to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim szansa na zdobycie cennego doświadczenia i nawiązanie kontaktów z uznanymi szefami kuchni.
- W świecie gastronomii talent i pasja to nie wszystko - młodzi kucharze potrzebują również szansy, by zabłysnąć i udowodnić swoje umiejętności. Właśnie taką okazję daje prestiżowy konkurs Chef?s en Or, który od lat stanowi przepustkę do wielkiej kariery dla przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej - podsumowuje Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i trener Poland National Culinary Team.